Thema's

dinsdag 23 oktober 2012

De slechtste opdrachtgever

Die groene kleur, is die wel groen genoeg? Ik heb echt de indruk dat die groener kan. Waarom dan? Weet ik niet, die groen voelt gewoon niet zo goed. Kun je die tint niet gewoon rood maken? Maar rood is toch helemaal geen groen? Tja, ik hou eigenlijk helemaal niet van groen?

Ik ben hem tegengekomen. De beroerdste opdrachtgever. Een, toch nog vrije jonge man, die geen beslissing kan nemen over een voor hem ontwikkelde huisstijl. Na veel wikken en wegen heb ik eindelijk de juiste key-words, state-of-mind, inspiratie, gevoel samen weten te brengen, maar nee hoor, het is niet goed. Bij de eerste presentatie was hij nog zeer tevreden, en werd hij enthousiast, begon sneller te praten en ik zag een vonkeling in zijn ogen. Een paar dagen later was dit weg, en keek hij naar het logo alsof hij nog nooit zoiets lelijks had gezien.
Hij begreep wel dat er behoorlijk wat uren, zeg maar gerust dagen, of misschien wel weken, in de productie van dit logo waren weggelopen. Dus wilde hij kijken 'of er nog wat aan gesleuteld kan worden'. Eigenlijk weet je het dan al wel. Dat wordt helemaal niets!

Die oranje tint. hoe kom je daar nou bij? Ik was op zoek naar een frisse tint die goed bij het groen aansluit. Maar waarom oranje? Vind je het geen fraaie tint, die mooi aansluit bij het concept dan? Ja dat wel, maar toch weet ik het niet helemaal. Het lijkt zo koninklijk. Daar zou ik niet zo een, twee, drie op zijn gekomen, maar dat is toch niet erg? Ik hou niet van het koningshuis. De Oranjes. Wat heeft dit te maken met deze huisstijl dan? Niets...




Soms sta je na een dag op en kijk je naar je ontwerp, waarop je hebt lopen zwoegen, en waar al je ideeën zijn gebundeld tot een compact geheel. Een vorm in kleur en tekst, die harmonieus samenkomt tot een geheel, maar toch niet is wat je zoekt.

Ik ben eruit, maakt niet uit hoeveel tijd je al verspild hebt, ik wil wat anders. Het moet zakelijker, beter bij me passen, frisser, strakker, misschien simpeler, gevarieerder, spannender, of zo. Zuchtend kijk ik nog een keer naar het logo, en denk, einde oefening. Niet meer strijden voor iets wat niet te redden valt.

De slechtste opdrachtgever ben ik overigens zelf. Ik kijk naar mijn creatie en laat het sterven. Even door de pijn heen, en fris weer wat anders verzinnen.

Ik geloof dat ik een haas zie.

Waar komt die gekleurde haas ook al weer vandaan, klik hier



maandag 8 oktober 2012

Evolutie van mijn merk

Na lang beraad en de nodige breinbrekers ben ik langzaam bij het einde van het proces. Mijn merk krijgt een gezicht. De huisstijl van wie ik ben, hoe ik mezelf zie en waar ik naar toe wil. Uiteraard is het geheel nog niet in kannen en kruiken, maar de basis is wat mij betreft zo goed als klaar. Hiermee kan ik het verdere proces van de ontwikkeling van verschillende uitingen verder uitwerken. Op mijn 33ste weer gaan studeren, en hetgeen wat ik al weet als ontwerper verder uit te bouwen heeft de basis gevormd tot mijn merk. Key-words zoals; rebirth, vernieuwing, jeugd, leren, inspireren stonden aan de basis van het onderstaande proces en logo. Ik zie mezelf dan ook als een jonge art-director met een sterke fundering, die nog steeds leergierig is en zich wil blijven ontwikkelen, vooral op het digitale pad. Waarbij de combinatie print (papier) en digitaal (ofwel multimedia) me een all-round specialist maakt die elk communicatie probleem te lijf gaat met kennis, plezier en passie.

Hieronder staat animatie van de letterkeuze en ontwikkeling tot een logo van mijn merk 'tijn'.
Naast de tekstuele invulling van mijn logo ben ik ook op zoek gegaan naar een beeldmerk, waarbij de zin 'Ik geloof dat ik een haas zie', die een sterke betekenis heeft binnen mijn familie, de leidraad vormde.
Deze onderdelen moeten uiteraard ook samen komen.
Een logo is nooit af. Ik hou ervan als deze multifunctioneel gebruikt kan worden. Als een logo op diverse, maar met uiterst strikte regels die bepaald worden door de ontwerper, ingezet kan worden op verschillende uitingen. Een logo kan in vorm en kleur wijzigen, maar moet altijd herkenbaar blijven.


Mijn merk staat voor snelheid, een idee wat zich ontwikkeld vanuit een schets tot een volwaardig concept, en uiteindelijk een product. De pay-off 'Ik geloof dat ik een haas zie' heeft alles te maken met miscommunicatie. Het ontstaan van deze zin en het gebruik ervan in mijn leven beschrijf ik op de openingspagina van mijn portfolio. Wil je meer weten, klik dan hier.

donderdag 4 oktober 2012

Mooi rood is niet lelijk

"De kunst van het weglaten" is een van de eerste opmerkingen die ik kreeg in 1997 toen ik naar de kunstacademie in Arnhem ging. Iets wat met al je mogelijkheden met hedendaagse programmatuur soms nog steeds lastig is. Vaak merk ik dan ook dat je eerst je ontwerp gereed maakt om vervolgens er, na een nachtje slapen, de volgende dag het weer langzaam afbreekt. Tot dat alleen de pure vorm overblijft. Wanneer ga je daarin te ver en hoe weet je in dit subjectieve vak wanneer iets 'goed' is? Is dat wanneer de klant tevreden is en bereid is zijn factuur te betalen, of is dat wanneer jezelf tevreden bent? Belangrijk is dan ook, kun je wel tevreden zijn? Ergens ben ik continue bezig om te knokken voor een optimale vormgeving, maar eens in de zoveel jaar kijk je terug en denk je, 'What was I thinking!'. Smaak, trends en dergelijke, veranderen net als mode elk jaar. Toch komt er om de zoveel tijd weer iets terug, alles wordt tenslotte gerecycled.


dinsdag 2 oktober 2012

Kom maar met die centerfold

De trend bij een spread pagina in een willekeurig tijdschrift is toch de laatste jaren wel 'rust'. Toen ik jaren geleden ging werken bij een uitgever kwam het omslagpunt dat full-colour drukken goedkoper werd, en niet meer standaard duurder dan drukken met zwart en een steunkleur. Zodoende ontstond er een kleurexplosie in de opmaken van magazines. Ook verschillende extra functionaliteiten die verschenen binnen de constant vernieuwende programmatuur zorgde voor een aantal trends. Toen InDesign verscheen en het gemakkelijk werd om een slagschaduw, die voorheen in Photoshop gemaakt werd, achter een foto of tekst te plaatsen zag je direct een enorme toename in stijl en vormgeving. Als grap spraken we intern wel eens over een standaard vormgeving die iedereen mooi vind. Wanneer je als creatief vast zit kun je altijd nog terugvallen op: "Afgeronde hoekjes, cyaan kleurgebruik, Frutiger en een slagschaduw, altijd een succes!" 
Hieronder staan een vijftal spreads uit verschillende titels, waarbij je ook direct mijn voorkeur naar een luchtige, sprekende, ongelijke  en vooral rustige vormgeving ziet.

(1) Bouw & Uitvoering
Bij een interview is het belangrijk om de persoon in kwestie uiteraard af te beelden. Ik hoop altijd dat iemand net wat anders op de foto wil gaan staan dan anders. Springend, liggend, glurend of uit een spontane en vooral bijzondere hoek gefotografeerd. Bij deze titel wordt per artikel de kleur bepaald door het beeld. We zoeken een kleur die in het verlengde ligt van de verzadiging en 'prikken' deze, om het vervolgens te implementeren in koppen, kaders en tussenkoppen.


(2) Maritiem Nederland
Ik vind het fraai als een foto binnen een spread verder reikt dan de rug en daar overeen gaat. Bij deze spread spreekt het beeld enorm tot de verbeelding. De tekst die apart staat vult het beeld aan met een beschrijving van hetgeen je daar als lezer waarneemt. Een strakke opmaak over twee volle kolommen van een tweeëneenhalve kolommen stramien. De tussenruimte tussen beeld en tekst en tussen tekst en snijwit is ook identiek. Hierdoor staan de twee kolommen goed gecentreerd binnen de beschikbare ruimte.


(3) Secretary Vision
Als het artikel compleet is en we van de redactie weten waar het artikel over gaat kunnen we aan de slag met het concept voor het beeld. Je zoekt een vergelijking die aansluit op het artikel, maar net anders. Dit artikel ging over een de verschillen tussen managers en secretaresses, als het niet 'klikt' met je manager, hoe moet je dan verder. Kortom, wat te doen met een 'mismatch'.


(4) Explore
Een mooie foto over een gehele spread met een minimum aan extra stramien eigenschappen. Zo krijg je een geheel wat uitnodigend is, en binnen de gehele leeservaring zorgt voor een rustmoment. 


(5) tvb ZORG
Bij deze zorg-titel gebruiken we veel key-visuals en foto's met veel wit. Binnen het format zijn er nogal eens zwaardere onderwerpen waar we op een luchtige manier willen associëren. Daarom proberen we veelal donkere foto's en illustraties te weren.

maandag 1 oktober 2012

Prikkelende omslag

Wat maakt een cover nu een goede cover? Allereerst moet het duidelijk zijn wie de afzender is. Een logo moet sterk vertegenwoordigd worden op de voorzijde van ieder magazine. Maar hoe die opvalt dat is vrij. Je moet ook altijd goed opletten waar het magazine komt te staan. Op de leestafel of in de kiosk moet uit alle andere bladen deze cover eruit springen. Bijvoorbeeld bij een trapsgewijze opstelling een logo staand in de rug. Zodat iedereen, ook al staat er een ander magazine overheen, het logo kan zien. Daarnaast moet het beeld verrassen, en inspireren. Hier zijn nogal wat meningen over, en daarom kun je het eigenlijk nooit goed doen. Maar als het glas halfvol is, ook nooit echt fout. Probeer de lezer op het verkeerde been te zetten, zodat de aandacht langer blijft hangen. Met ankeilers moet je kort weergeven waar het blad overgaat en welke artikelen er in de editie staan. Dit moet kort en bondig zijn. Mensen hebben in al het covergeweld nauwelijks tijd om lange zinnen te lezen. Kortom houd dit kort en to-the-point.
Uit onderzoek blijkt overigens dat een sticker of stempel met 'gratis' of 'win' werkt. Ondanks dat we allemaal gebombardeerd worden met acties en andere flitsende letters en kleuren, blijkt dat we toch nog gevoelig zijn voor een heerlijke actie. Iedereen wil zich een winnaar voelen.
Hieronder een vijftal covers uit de eigen stal.

(1) Bouw & Uitvoering
Bij de doelgroep van het bouwmagazine B+U (oftewel Bouw & Uitvoering) is de term B+U al jaren een gevestigde term. De coverfoto van deze titel is altijd een gebouw en/of de constructie van een gebouw. Naast het B+U logo staat eronder altijd in een blok de ankeilers afgewisseld in de kleuren wit en geel.


(2) Explore
De cover van Explore is rood en opvallend, waar de ankeilers veelal vergezeld zijn door kleine inzetjes.  Bovenaan staat onder het logo een balk waar de key-words van de titel staan afgebeeld. De coverfoto is veelal nieuwswaardig en een weergave van een Nederlands evenement of gebeurtenis.


(3) Maritiem Nederland
Maritiem Nederland moest vernieuwen met een stijl die het horizontale en blauwe karakter van de stijl hieraan voorafgaand zou doorbreken. Deze titel die gericht is op de maritieme sector zat net als veel van zijn concurrenten vast aan overzicht foto's van schepen en een water/zee blauwe tint. Voor Maritiem Nederland hebben we een schuine opmaak gekozen die ook doorgevoerd wordt in de fotografie. Zo staat een horizon altijd in een hoek van 10 graden (zover mogelijk). Hiermee doorbreekt de titel de wat vastgeroest stijl in het segment. Op de cover staat naast een openingsfoto met hierin een afbeelding van een schip, onderaan een drietal geïnterviewde personen in zwart/wit fotografie. En vice versa.


(4) Secretary Vision
Voor het bedrijf Secretary Plus (USG) maakten we een corporate magazine, genaamd Secretary Vision. Deze titel al reeds jaren een vast onderdeel binnen de marketing van Secretary Plus hebben we gerestyled, waarbij de opdracht duidelijk luidde. We willen een 'glossy'. Met sympathieke fotografie en duidelijk mode beeld hebben we op de grens gewandeld tussen glossy en zakelijk, om zo een corporate magazine te ontwikkelen waar het bedrijf trots op kon zijn. Met duidelijk veel ankeilers, sterk logo, en fraaie fotografie is deze titel een trots aanwinst binnen onze en mijn portfolio.


(5) tvb ZORG
Voor de zorg titel 'tvb ZORG' hebben we een aantal jaren geleden besloten een lijn uit te zetten, waardoor de titel herkenbaar zou worden. We hebben dit gedaan door een duidelijke lijn uit te zetten binnen de volgende aspecten. De pay-off, 'Geeft de zorg een gezicht', moet deels afgebeeld worden in de cover. Omdat we geen praatje-plaatje verhaal wilden zoeken we dan ook iedere keer naar een alternatieve manier om een persoon af te beelden, uiteraard in combinatie met het thema van die editie. De achtergrond is overigens altijd grijs, om zo een constante uitstraling te krijgen. Het verticale logo is echter wel heel divers inzetbaar. Hierin staat in de letter 'O', waarbij ik overigens geïnspireerd werd door een 'dogtag', het uitgave nummer. Dit logo bepaalt vervolgens de kleur voor de hele cover. Vaak is er een basis tint die geprikt wordt uit de afbeelding. Om te zien wat voor effect dit heeft op een serie covers, kun je hier kijken.



Kom eens op visite

Als je jezelf voorstelt bij een nieuwe relatie, trekt men al snel een kaartje van 85 mm x 55 mm uit de jaszak. Pak aan. Een kartonnen kaart met alle (zakelijke) gegevens van je nieuwe contact. Uiteindelijk gaat tegenwoordig veel digitaal met de komst van LinkedIn en andere zakelijke sociale platformen. Maar ook ik steek dat kaartje vervolgens in een map met alle andere visitekaartjes die ik over de jaren heb vergaard. Hoe val je nu op! En zorg je dat het kaartje een advertentie wordt, die boven alle anderen uitsteekt? Ondanks dat er een boel creatieve oplossingen verzonnen worden, denk ik dat de meeste mensen het wel belangrijk vinden dat een kaartje een redelijk standaard formaat heeft ter grootte van een creditcard. Of je er nu een stans, preeg, uitsnede, laser, vouw of iets dergelijks op los laat, een kaartje moet handzaam zijn wil je dat de ontvanger hem goed bewaard.
Hieronder toon ik vijf stuks.

(1) Boobs & Bloomers
Voor het lingeriemerk Boobs & Bloomers hebben we een dubbelzijdig staand ontwerp gemaakt, waar we op de voorzijde het logo en de gegevens hebben afgebeeld. Op de achterzijde een subtiel herhalend lijnwerk, waar een textuur ontstaat die veel weg heeft van een textiel. Kleurrijk, warm, vrouwelijk.

(2) Octos
Hieronder zie je ook een dubbelzijdig ontwerp, waar de voorzijde staand is ingedeeld in twee delen. Bovenaan staat het achthoekige logo en de naam van de afzender, met direct hieronder een afbakening waar drie hoeken zachtjes een schaduw werpen op het onderste deel. Hier staan de overige gegevens met ook een deel van het logo verwerkt in het www-adres. Op de achterzijde komt de octopus vanuit het logo op een andere wijze tot leven met een achthoekig denkballonetje met hierin de pay-off. "Wat kan ik voor je doen?"
(3) C~lot
Het logo bestaat geheel uit een schreef letter, waarbij alleen grootte en kapitalen een verschil maken. De overige noodzakelijke onderdelen zijn verwerkt op identieke wijze. Zo bespaard deze cliënt geld door een enkelzijdig kaartje alleen met de kleur zwart te bedrukken. Door gebruik te maken van het draaien van de tekst ontstaat er een speels geheel. Horen, zien en schrijven.
(4) Explore
Magazine Explore had een dubbelzijdig kaartje, waarbij de voorzijde een tiental verschillende covers van het blad weergaf. Zo kon er iedere keer een ander kaartje afgegeven worden, met een ander thema of andere sfeer. Helaas is dit kaartje nooit verder gekomen dan ontwerp. Het idee was om deze kaartjes ook mee te laten drukken met het omslag van ieder nieuw nummer, om zo geld te besparen op het drukprocedé.

(5) Planet Happy
Een speels kaartje. Dat was de opdracht. Een online kinderspeelgoedparadijs, Planet Happy. Het kaartje geeft op de voorzijde het 'normale' logo weer. Een logo die ook op een heleboel andere manieren ingezet kan worden. Zo zijn de planeten/satellieten ook los gebruikt, al springend op het briefpapier. Hier zijn ze op de achterzijde als knikkers afgebeeld die gezamenlijk in het putje liggen, maar nog wel even over de rand gluren.

Beeldmerken 5.0

Voor het vak Branddesign van de afdeling ICA op het HAN hebben we de opdracht gekregen een vijftal logo's te verzamelen die je aanspreken. Zelf dacht ik in eerste instantie aan het doorzoeken van internet op vreemde, maar vooral opvallende logo's en kwam dan ook een behoorlijke hoeveelheid tegen. Alleen viel me op dat bij veel stocksites die zich specialiseren in de verkoop van kant-en-klare logo's de een nog meer leek op de ander. Allen een veelal felle opzet met verloopjes en rondingen die me meer deden denken aan een internet button dan aan een strak en tijdloos beeldmerk.
Ik besloot te zoeken in mijn eigen archief naar logo's die ik de laatste jaren heb gemaakt voor een verscheidenheid van klanten en merken. Hieronder een overzicht.

(1) Boobs & Bloomers
Voor een lingeriemerk maakte ik, samen met een vriend, een uitdagende nieuwe huisstijl. Het doel was om het merk, met een rijke historie, te vernieuwen maar zeker niet de geschiedenis te vergeten. Een spannende pin-up is het resultaat.

(2) Explore Magazine
Voor de titel 'Mens & Wetenschap' maakte ik samen met ons team een nieuw stramien om het suffe gehalte uit de titel te halen. De doelgroep is jong, voornamelijk man, en wil graag net iets meer diepgang dan een grote titel zoals Quest. De opdracht was simpel, wijzig de titel en maak deze toegankelijker voor de doelgroep. Maak je eigen wereld.


(3) Redactiebureau C~lot
Een oud-collega begon haar redactiebureau en wilde een huisstijl die simpel was, en voor een startende ondernemer, ook niet te duur. Zo maakte ik een huisstijl met alleen maar zwarte letters.

(4) Octos
Een nieuw bedrijf oprichten die zich specialiseert in het bundelen van krachten. Een intermediar, waar iedere grafische-, redactionele-, creatieve-, strategisch- en zakelijkspecialist zich kan aansluiten. Waardoor een collectief ontstaat die iedere partij met een probleem kan helpen deze op te lossen. Een all-round bureau.

(5) Planet Happy
Voor de broer van een vriend (en daar de neef van de tante van de zwager) maakte ik als vrije opdracht een huisstijl voor zijn nieuwe bedrijf. Een, in eerste instantie, webshop voor duurzaam speelgoed. Mijn klant wilde een speels logo, waarbij het logo ook meerdere functies kon hebben en multi-inzetbaar gebruikt kon worden. Inmiddels zijn er stuiterende onderdelen, als wel knikkers, logo's met mutsen et cetera.