Thema's

dinsdag 2 oktober 2012

Kom maar met die centerfold

De trend bij een spread pagina in een willekeurig tijdschrift is toch de laatste jaren wel 'rust'. Toen ik jaren geleden ging werken bij een uitgever kwam het omslagpunt dat full-colour drukken goedkoper werd, en niet meer standaard duurder dan drukken met zwart en een steunkleur. Zodoende ontstond er een kleurexplosie in de opmaken van magazines. Ook verschillende extra functionaliteiten die verschenen binnen de constant vernieuwende programmatuur zorgde voor een aantal trends. Toen InDesign verscheen en het gemakkelijk werd om een slagschaduw, die voorheen in Photoshop gemaakt werd, achter een foto of tekst te plaatsen zag je direct een enorme toename in stijl en vormgeving. Als grap spraken we intern wel eens over een standaard vormgeving die iedereen mooi vind. Wanneer je als creatief vast zit kun je altijd nog terugvallen op: "Afgeronde hoekjes, cyaan kleurgebruik, Frutiger en een slagschaduw, altijd een succes!" 
Hieronder staan een vijftal spreads uit verschillende titels, waarbij je ook direct mijn voorkeur naar een luchtige, sprekende, ongelijke  en vooral rustige vormgeving ziet.

(1) Bouw & Uitvoering
Bij een interview is het belangrijk om de persoon in kwestie uiteraard af te beelden. Ik hoop altijd dat iemand net wat anders op de foto wil gaan staan dan anders. Springend, liggend, glurend of uit een spontane en vooral bijzondere hoek gefotografeerd. Bij deze titel wordt per artikel de kleur bepaald door het beeld. We zoeken een kleur die in het verlengde ligt van de verzadiging en 'prikken' deze, om het vervolgens te implementeren in koppen, kaders en tussenkoppen.


(2) Maritiem Nederland
Ik vind het fraai als een foto binnen een spread verder reikt dan de rug en daar overeen gaat. Bij deze spread spreekt het beeld enorm tot de verbeelding. De tekst die apart staat vult het beeld aan met een beschrijving van hetgeen je daar als lezer waarneemt. Een strakke opmaak over twee volle kolommen van een tweeƫneenhalve kolommen stramien. De tussenruimte tussen beeld en tekst en tussen tekst en snijwit is ook identiek. Hierdoor staan de twee kolommen goed gecentreerd binnen de beschikbare ruimte.


(3) Secretary Vision
Als het artikel compleet is en we van de redactie weten waar het artikel over gaat kunnen we aan de slag met het concept voor het beeld. Je zoekt een vergelijking die aansluit op het artikel, maar net anders. Dit artikel ging over een de verschillen tussen managers en secretaresses, als het niet 'klikt' met je manager, hoe moet je dan verder. Kortom, wat te doen met een 'mismatch'.


(4) Explore
Een mooie foto over een gehele spread met een minimum aan extra stramien eigenschappen. Zo krijg je een geheel wat uitnodigend is, en binnen de gehele leeservaring zorgt voor een rustmoment. 


(5) tvb ZORG
Bij deze zorg-titel gebruiken we veel key-visuals en foto's met veel wit. Binnen het format zijn er nogal eens zwaardere onderwerpen waar we op een luchtige manier willen associĆ«ren. Daarom proberen we veelal donkere foto's en illustraties te weren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten