Thema's

woensdag 12 september 2012

Kleur bekennen

Wist je dat de quote 'Een beeld zegt meer dan duizend woorden' afkomstig is van Napoleon? 'Een plaatje zegt meer dan duizend woorden!' was zijn reactie op de visualisatie van de Russische veldtocht in 1861. Als Napoleon's hersenen dit memorabele moment nu anders hadden verwerkt hadden wij nu misschien een ander gezegde gehad. Zijn creatieve, beeldende rechter hersenhelft nam het over van zijn methodische linker hersenhelft. Dat moet wel, anders hadden we nu misschien een gezegde gehad zoals; 'Duizend woorden zeggen meer dan één beeld' of iets dergelijks.

Hiermee start ook meteen het onderstaande experiment. Tijdens de lesuren op het HAN hebben een aantal mede-studenten getracht de onderstaande woorden niet te lezen, maar de kleur waarin ze zijn afgebeeld hardop uit te spreken... Resultaat; de linker en rechter hersenhelft strijden om aandacht. 

Ik vroeg me af, of het moeilijker/makkelijker zou worden als je een ander lettertype zou gebruiken. Uiteraard ben ik nieuwsgierig wat jullie ervaring is. Klik voor een vergroting op een van beide afbeeldingen en spreek de kleuren zo snel mogelijk hardop uit en probeer niet de tekst te lezen...

Laat het resultaat weten en reageer.

Plaats in het reactieveld 'schreefloos' voor de linker afbeelding en 'schreef' voor de rechter. En je ervaringen uiteraard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten